21 september 2015

Ellen en een naaimachine...???!!!

Terwijl ik de foto's van de quilttentoonstellingen in Sainte Marie aux Mines uitzoek, wil ik graag nog iets anders laten zien. Een paar weken geleden alweer ging ik op pad naar de groothandel voor twee workshops. De eerste werd gegeven door Brigitte Heitland van Zen Chic. Brigitte is ontwerpster voor Moda. Ze is een heel vriendelijke dame en het was dan ook leuk om aan haar workshop 'werken met pre-cuts' deel te nemen. 

While I'm sorting out the pictures of the quilt exhibitions in Sainte Marie aux Mines, I want to show you something different. A couple of weeks ago I went to the wholesaler's for 2 workshops. The first one was by Brigitte Heitland from Zen Chic. Brigitte is a designer for Moda. She's such a friendly lady and it was a pleasure to join her workshop 'working with pre-cuts'. 


Nu heb ik natuurlijk al verschillende quilts gemaakt met pre-cuts (klik hier), maar ik vind het altijd leuk om te horen over nieuwe ideeën en weer nieuwe dingen te zien. Brigitte liet ons zien hoe je een hexagonquilt kunt maken, niet op de klassieke manier met het omrijgen, maar door de stof om de mallen te lijmen.

Now I have already made several pre-cut quilts (click here) but I'm always in to new ideas. Brigitte explained us how to make a lovely hexagon quilt, not by basting the fabrics around the templates, but by glueing them. 


Nu ben ik nooit zo goed geweest in lijmen. Echt waar, ik weet niet goed  hoe ik door de kleuterschool ben geraakt, want als ik lijm (zelfs met Pritt), dan zit de lijm overal behalve op de plaats waar het moet zitten. Maar de roze lijmstiften van Sewline werken prima en lijmden alleen de delen die moesten en niet mijn vingers :o)

I've never been any good at glueing. Really, I don't know how I passed elementary school, because when I glue (even when I use Pritt) the glue ends up everywhere, except where it should be. But the pink Sewline glue pens work very well and they didn't make my fingers stuck to the fabric or paper :o)


De tweede workshop heette 'tekenen met de naaimachine' en werd gegeven door Janet Clare, eveneens ontwerpster voor Moda. We moesten allemaal plaatsnemen aan een naaimachine en met enkel een stuk stof en tussenvulling moesten we meteen aan de slag. Eerst moesten we onze naam schrijven en daarna een gezicht tekenen. Janet is zo ervaren dat het er eenvoudig uit zag, maar omdat ik NOOIT met een naaimachine werk, was het behoorlijk lastig (het helpt natuurlijk als je het voetje naar beneden doet voor je gaat naaien...!) en had ik al snel rode wangen van de concentratie.

The second workshop was called 'drawing with your sewing machine', by Janet Clare, also a Moda designer. We all took place behind a sewing machine and with just a piece of fabric and some batting, we started 'drawing'. First we had to write our name, then we had to draw a face. It looked so easy when Janet showed us, but since I NEVER use a sewing machine, it was quite difficult (yes Ellen, you need to put the presser foot down before you start sewing...!) and I think I must have had some red cheecks just from being so focussed.


Het werd nog moeilijker toen ze ons uitdaagde om een fiets te tekenen, een huis en een pinguin, zonder dat we een voorbeeld hadden of we iets op de stof mochten tekenen! Ik ben altijd heel erg (om niet te zeggen HEEL ERG) goed voorbereid voor ik aan de slag ga, dus dit ging helemaal tegen mijn gewoontes in. 
Maar het was zo leuk! Ik had niet gedacht dat ik er echt plezier aan zou beleven om met een naaimachine te werken (ik overweeg niet direct een switch, want ik ben ervan overtuigd dat patchwork met de hand me véél meer ligt), maar Janet heeft me wel uitgedaagd om eens uit mijn 'comfort zone' te komen en om iets nieuws en leuks te proberen. Mijn proeflapje is echt geen start van een nieuwe collectie quilts, maar wel een leuk aandenken!

Fijne dag!

It became even more difficult when she challenged us to draw a bike, a house and a penguin without having an example or drawing a pattern on the fabric! I'm always very (not to say VERY) well-organised when working on a project and this totally collided with everything I normally would do.
But I had so much fun! I didn't think I would actually enjoy working with a sewing machine (and I'm sure I still won't as it comes to patchwork), but Janet definately challenged me to get out of my comfort zone and try something new and fun. I don't think my first project is the start of a new collection, but I do keep it as a lovely memory!

Have a nice day!

12 opmerkingen:

10 zei

Hallo Ellen,
leuk om een stukje van je workshops mee te kunnen volgen. Je hebt jezelf overtroffen: je kunt nu lijm plakken op de juiste plaatsen en schrijven en tekenen met een naaimachine!(ja, dat voetje naar beneden is in dit geval belangrijk:-) dat zul je niet snel vergeten) Ik vind je creaties heel mooi. Groetjes, Martine

Anoniem zei

Oh meid, wat eng meteen zo achter de naaimachine, maar er is toch wel wat goeds uitgekomen. Ik heb, net als jij, niet zoveel met de naaimachine en ik kijk wel eens jaloers, naar al die snelle quilts, gemaakt met de machine, maar mijn hart ligt ook bij het met de hand maken en dat je het overal kunt doen. Leuk verhaal weer. groetjes Wilma

Truus zei

Altijd leuk om iets anders te proberen en te ontdekken of het je ligt of niet. Je resultaten zijn nog niet zo slecht hoor.

Ooit heb ik een les in machine quilten gedaan en toen werd ons geleerd om een blokje onder je naaimachine voet te leggen zodat je alleen maar langzaam kunt naaien dan heb je meer grip op t naaien.
Gezellige dag
Groetjes,Truus uit Drenthe

Crafts 'n' Skills zei

Wat is je krantenstofje leuk!

maria zei

Toch heel mooi gedaan, ik kan het geloven dat je rode wangen kreeg maar het resultaat is prachtig.
Het was fijn je te ontmoeten in SMM vrijdag.
Groetjes
Maria

inge zei

goed gedaan hoor voor een 'beginneling' in lijmen en machinaal quilten!

Dientje zei

Dat is het fijne van workshops. Je gaat over je eigen grenzen heen. Knap dat werken op de naaimachine. Mooi geworden, ook al is het een proeflapje. Het werken met die precuts had ik wel eens eerder gezien. Zelf nog nooit gedaan. groet,
Dini

Ellie's Quiltplace zei

@ Martine: dankjewel! Het was heel leerrijk :o)

@ Wilma: ik had wel gedacht dat er iets meer uitleg zou zijn dan: begin maar met je naam te schrijven!!! Haha!
Ik vind het soms wel jammer dat je met de hand niet een 'quilt in een weekend' kunt maken, zoals met de naaimachine wel kan, maar aan de andere kant heb ik veel meer plezier aan het handwerk!

@ Truus: ooit wil ik het ook wel leren hoor, patchwork met de machine. Je weet nooit, misschien willen je handen niet meer mee en lukt het nog wel zo, dan kun je al maar een basiskennis hebben!
De tip van het blokje kende ik nog niet, die onthoud ik zeker!

@ Crafts 's Skills: het krantenstofje is van de nieuwe stoffenserie van Brigitte Heitland. Ik ben de naam ervan even kwijt. Ik denk dat hij ook als Moda basic serie uitgegeven gaat worden. Ik hou niet zo van 'moderne' stoffen, maar deze vond ik ook heel erg leuk!

@ Maria: ik vond het ook leuk jou te ontmoeten! Wat was er veel moois te zien he!

@ Inge: dankjewel :o)

@ Dini: met pre-cuts heb ik al vanalles gemaakt, maar de lijmstift was wel nieuw. Ik ben normaal niet zo voor teveel 'moderne' trucjes, geef mij maar gewoon naald en draad en dan lukt het ook wel, maar de lijmstift is zeker een aanrader!

Quibi zei

Het is altijd leuk om nieuwe dingen te zien en te leren! Ik doe heel veel op de machine, maar ga volgende week een workshop Amish handquilten volgen. Wie weet...?!

10 zei

Hallo Ellen,
ik wil toch even reageren op het idee dat een quilt gemaakt met een naaimachine in een dag of in een weekend af is. Ik maak quilts met een naaimachine maar ook dat vraagt de nodige voorbereiding en tijd-ik ben een pietjes precies en jij ook als ik het goed begrepen heb- en daardoor kan ik een quilt niet snel-snel in elkaar "gooien" want dan is hij niet mooi. Of je het dus met de hand of met een naaimachine maakt... het is allemaal goed en vraagt allemaal een beetje tijd.
Groetjes, Martine

Ellie's Quiltplace zei

@ Quibi: heel veel plezier! Amish quilten op weer een heel eigen manier door, dat zou ik ook graag eens leren!

@ Martine: misschien heb ik me niet goed uitgedrukt, want ik wil zeker niet zeggen dat alle naaimachinequilts ineen geflanst zijn, in tegendeel. Er zijn echter wel verschillende boeken en websites met patronen voor quilts (vaak zelfs sprei-formaat) die je met de machine in een weekend af zou hebben. Op die manier kun je natuurlijk veel meer quilts maken dan dat je met de hand zou kunnen! Omdat er zoveel dingen zijn die ik wel eens zou willen maken lijkt me dat wel handig. Maar ik vind ook dat het geen productiewerk moet worden, geen quilts maken om ze te maken, maar wel om er plezier aan te beleven.
En vooral: iedereen moet doen wat hem/haar het beste ligt!

Marlies zei

Wat een leuke workshops heb je gedaan. Leuk om op die manier nieuwe inspiratie op te doen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...