21 juni 2014

Over 'n nieuw seizoen en 'n heleboel bijen...


Vandaag is officieel de eerste dag van de zomer! We hebben al heerlijk weer gehad en ik hoop dat er nog veel zonneschijn komt (en wat regen, zodat mijn gras goed groeit!).

Today is the official start of the Summer! We've had some lovely weather already and I hope this season gives us some more (and a bit of rain, for the grass in my lawn to grow!).


Met het nieuwe seizoen is het natuurlijk ook tijd om verder te werken aan het zomer mini quiltje van mijn lange-termijn-tussendoortje. Wat zeg je? Heb je die van de lente nog niet gezien? Hier is hij. Is het niet leuk geworden, met het konijn, de bloemen en de bij?

Along with the new season comes, of course, the Summer mini quilt from my long-term-in-between-project. What? Haven't I showed you the finished Spring quilt yet? Well, here you are. Isn't is lovely, with the rabbit, the flowers and the bee on it?


Bijen staan er ook op het zomerquiltje, evenals een bijenkorf. Net zo een als we eerder deze week in onze tuin hadden. Onze buurman is namelijk imker en hij houdt elk jaar zo'n 5 of 6 bijenkolonies. In juni verlaat de oude koningin de korf, samen met de helft van de bijen van de kolonie, om plaats te maken voor een nieuwe koningin. Dit heet 'zwermen' en net zoals vorig jaar, landde er een zwerm in de wilgen, achterin onze tuin.

Bees are also in the Summer quilt, along with a bee hive. Just like we had in our garden this week. Our neighbour is a beekeeper and he keeps about 5 or 6 colonies each year. In June, the old queen leaves, accompanied by half of the colony, to find a new place to live and to make place for a new queen. This is called 'swarming' and just like last year, a swarm landed in the willows in the back of our garden.


Onze buurman vangt dan heel voorzichtig de koningin en zet haar in een korf. De rest van de bijen zal vanzelf volgen en aan het einde van de dag zitten alle 30.000 (!) bijen in de bijenkorf, klaar om naar hun nieuwe thuis te verhuizen.

Our neighbour then carefully catches the queen and puts her in a beehive. The rest of the bees will follow and at the end of the evening, all 30.000 (!) bees are in the hive, ready to move to their new home.


Het is eigenlijk prachtig om te zien en ik liet me door de buurman vertellen dat zwermende bijen helemaal niet gevaarlijk zijn, in tegenstelling tot het gevoel dat zo'n grote bijenwolk vaak oproept. Maar omdat ze geen huis hebben, en daardoor geen honing of bijenbaby's die beschermd moeten worden, zullen ze niet steken, ook al kom je dichtbij.

It's really a wonderful thing to see and I was explained that swarming bees aren't dangerous at all, in contradiction to what most people think. I must say, a 'cloud' of bees looks scary, but since they have no home, and therefore no honey or baby bees to protect, they won't sting.


Het zal nog niet voor deze zomer zijn, maar we hopen toch zeker volgend jaar wat bloemen in de tuin te planten - bloemen die bij- en vlindervriendelijk zijn. Deze kleine diertjes hebben het al zo moeilijk om te overleven, vanwege het gebruik van pesticiden in de landbouw, maar ook vanwege de vele 'perfecte' tuinen, met veel gras, beukenhagen, een occasionele buxus en veel bestrating. Dus zou het niet fijn zijn om van een prachtige bloementuin te genieten, gevuld met lavendel, geraniums en hortensia's en om zo tegelijk een bijen- en vlinderparadijs te maken?

Fijne dag!

I guess it won't be for this Summer, but we're hoping to plant some flowers in our garden next year, which are bee and butterfly friendly. Nowadays these little creatures have less changes to survive, because of pesticides and 'perfect gardens' with not much more than grass, beech hedges, an occasional boxwood and lots of decking. So what would be better then to enjoy a lovely flower garden, filled with lavender, geraniums and hydrangea, and create a good environment for bees and butterflies and much other creatures at the same time?

Have a nice day!

9 opmerkingen:

Ineke zei

Wat is de natuur toch prachtig! Een oom van mijn moeder was ook imker. Prachtige hobby :-) en je quilt je is prachtig!!!
Liefs, Ineke

Truus zei

Wat leuk om een bijenkorf in je tuin te hebben.Jaren geleden heb ik hier zo'n zwerm bijen in de tuin gehad--prachtig gezicht.
Vergeet geen vlinderstruiken in je tuin te zetten en blauw/rood zijn de beste kleuren om vlinders aan te trekken.
Leuk je borduurtjes-ziet er gezellig uit,echt een Ellen quiltje!
gezellig weekend
groetjes,Truus uit Drenthe

inge zei

ja, veel bloemen zorgen voor bijen en vlinders, zelfs in onze stadstuin heel vaak te zien!

Ellie's Quiltplace zei

@ Ineke: ik ben het met je eens: mooi hobby, al hou ik me bij mijn lapjes ;o)

@ Truus: hij is alweer weg ;o) De bijen zitten nu in hun houten korf, bij de buurman.
Vlinderstruiken ben ik inderdaad vergeten in het rijtje. Ik heb een blauwe in een pot, voorlopig, tot hij de volle grond in kan.

@ Inge: gezellig is dat he, dat gefladder en gezoem. Je hoeft daarom inderdaad geen grote tuin te hebben om ervan te kunnen genieten!

Diana zei

Ik heb mijn vlinderstruik 6 jaar geleden ook ergens begin juli geplant dus dat kan nog steeds hoor! Ook de klimroos, de clematis, de heliocampus en hortensia's zijn in die tijd geplant en het leeft nog allemaal. Dus je kunt nu al beginnen en volgend jaar gewoon verder gaan; heb je meteen al een hoogteverschil in je planten en daar orienteren vlinders en bijen geloof ik zich ook mee. Het is handig om rekening te houden met wanneer iets in bloei staat zodat je tuin het hele seizoen aantrekkelijk blijft voor de bijen (vind ik zelf nog het lastigste maar tot nu toe lukt het).
Veel succes en ik hoop dat je tuin veel inspiratie mag geven voor leuke quiltjes.

Carin zei

Wat geweldig om te lezen dat er toch nog mensen zijn die bewust planten voor bijen plaatsen in hun tuin. Inderdaad willen de meeste een "perfecte" tuin ;-)
Wij hebben ook heel veel bloeiende planten staan, speciaal voor de bijen en vlinders. Ik noem onze tuin altijd onze kleine wildernis ;-)

Ellie's Quiltplace zei

@ Diana: dat van dat hoogteverschil wist ik niet. Goede tip! Al moeten wij nog even wachten tot er wat meer gras staat en dan kunnen we de rest in gaan plannen. Normaal hopen we deze tijd van het jaar op veel zon, maar van mij mag het ook wat regenen!

@ Carin: oejoej, hoe zou je onze tuin dan noemen? ;o) Dat was een echt paradijs voor insecten, muizen,... en we hadden zelfs een konijn! Maar ja, die wildernis was toch wat teveel van het goede. We gaan nu voor een 'gecontroleerde rimboe' ;o)

Ann zei

Ik kan altijd zo genieten van de natuur = vogelgezang 's morgens en 's avonds, vlinders en bijen. Wij hebben wel wat bloemen staan en zien er geregeld in de tuin.
Leuk dat je dit verhaal met ons gedeeld hebt.
Groetjes,
Ann

Ellie's Quiltplace zei

@ Ann: ik sluit me aan: geen muziek is zo mooi als vogelgezang! De bloemen moeten hier nog komen, maar ons gras wil niet goed groeien :o( Eenmaal dat dat staat kunnen we verder met de rest van de indeling, maar het is dus nog even wachten...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...