28 januari 2012

Over een heleboel gefladder en een quiltvinger...


Ik ben ondertussen ook nog altijd aan de 'In The Fields' quilt bezig. Ik heb al een flink aantal vlindertjes gequilt en ik ben ongeveer halverwege de rand. Vanwege de donkere randstof, kan ik alleen in het weekend aan de quilt werken, want dan heb ik daglicht. Met lamplicht zijn de quiltlijnen niet goed zichtbaar op de stof.

In the meanwhile, I've been working on my 'In The Fields' quilt. I've quilted many butterflies and I'm almost halfway the border. Because of the dark color of the border fabric, I can only quilt in the weekends, when there's daylight. The dark fabric makes it hard to work with by lamp light.


Toen ik nog maar pas begon met quilten, vond ik dat doorquilten maar niks. Het was immers behoorlijk moeilijk om elk steekje goed te krijgen (niet te groot, niet te klein, en liefst allemaal dezelfde kant op wijzend). Ik besloot dat ik het doorquilten maar niks vond: ik was veel liever met patchwork bezig en ik quiltte maar het minimum dat nodig was om de 3 lagen tegen elkaar te houden. Tot een paar jaar geleden. Ineens zette ik de knop om en vond ik het quilten net zo leuk als het patchen. Kwam het omdat ik eindelijk de handigheid van het quilten te pakken had en dus alle steekjes ineens goed maakte, ik weet het niet, maar ik weet wel dat ik het ineens leuk vond om mijn quilts te versieren met mooie quiltfiguren in plaats van enkel maar de nodige rechte lijnen 'in the ditch'.

When I just started quilting, I didn't like it at all. It was hard to get each stitch right (not too big, not too small and all pointing in the right direction). I decided I didn't really like quilting, and I focused on patchwork, quilting only as much as necessary to hold the 3 layers together. Only a few years ago I made a switch and all of a sudden I really started to like the quilting part as well. Maybe it was because I finally got the trick of making the stitches correctly at once, I'm not sure, but I do know that all of a sudden I prefered to quilt beautiful figures in my quilts instead of just some straight lines 'in the ditch'.


Het intensief doorquilten van een quilt geeft een prachtig resultaat, maar er is ook een onlosmakelijk gevolg aan verbonden: een quiltvinger. Door het maken van al die kleine steekjes is de huid op mijn linker wijsvinger helemaal gerafeld. Een quiltvinger is wel een goede manier om een quiltster te herkennen! Ondanks dat het er niet zo mooi uitziet, vind ik het niet erg. Immers, een gerafelde wijsvinger is het teken van een blije quiltster! ;o)

Now of course, quilting a quilt thoroughly gives a beautiful result, but, a 'quilt finger' is an inevoidable consequence: the skin on my left index finger is frayed from making all those tiny stitches. A quilt finger sure is a way to recognize a quilter! Although it might not look so pretty, I really don't mind. Because a frayed index finger is the sign of a happy quilter! ;o)

21 opmerkingen:

inge zei

prachtig quiltwerk! ik heb meestal een eeltige rechterwijsvinger van het patchen. ja ik weet het, ik moet een vingerhoed gebruiken, maar dat doe ik helemaal niet graag. dan maar een eeltplek op mijn vinger ;-)

Fien zei

Wat doe je dat toch netjes en wat een mooie quilt.Veel succes !
Groetjes Fien.

Annelies zei

Succes met quilten ! Een gerafelde vinger heb ik nooit, wel eelt.

maria zei

Je quiltwerk is prachtig!
Mijn vingers zijn nooit kapotgeprikt door de naald en eelt heb ik ook niet, ik quilt met een lepeltje !

Margreet zei

Mooi patroon Ellen, die vlindertjes. Heel lief. Zelf gebruik ik een vingerhoed op mijn middelvinger en een Aunt Becky aan mijn andere hand. Het vergt enige oefening, maar als je het onder de knie hebt kun je uren der uren doorquilten zonder pijnlijke vingers. Ik zou het eens proberen!! Fijn weekend! Groetjes, Margreet

Annemieke zei

Beter een quiltvinger dan een sms duim.....

Terray zei

Ja "zucht" het ziet er zo mooi uit....bij jou.

Het is zo herkenbaar wat je schrijft. ik ben mijn eerste quilt nu aan het doorpitten, maar blijf het quilten nog best wel lastig vinden. Toch zet ik door, in de hoop, ooit net zulke mooie steekjes te kunnen maken als jij.

Lieve Groetjes
Tertia

P.s ik heb vandaag een jellyrol gekocht, ga je even snel opschieten met "Summer's End" ;-)))

Ellie's Quiltplace zei

@ Inge, Maria, Margreet: ik gebruik een vingerhoed op mijn rechter middelvinger. Maar de linker wijsvinger, die zit onder de quilt, en daar kantelt de naald op. Ik heb al eens 'beschermingsmiddeltjes' geprobeerd, maar ik vind ze niet handig werken. Dan maar een rafelige vinger ;o)

@ Fien: dankjewel. Oefening baart kunst ;o)

@ Annelies: eelt heb ik ook, maar dat rafelt elke keer, omdat ik de naald onder mijn quiltwerk draai op mijn vingertop.

@ Annemieke: LOL, daar heb je gelijk in!

@ Tertia: het is echt een kwestie van oefenen, oefenen, oefenen. En eenmaal dat je het goed onder de knie hebt, ga je het vanzelf leuk vinden!
Jelly Rolls zijn zo leuk! Welke heb je gekocht? Ik ben aan Summer's End bezig. Als In The Fields klaar is ga ik daar weer meer vaart achter zetten ;o)

GRANNY'S HOUSE zei

Ze fladderen prachtig!
Ik heb de wijsvinger van een bouwvakker ;-)

Groetjes
Ines

Nardy zei

Prachtig wordt je quilt! Erg mooi met de vlindertjes. Fijne avond nog, groetjes Nardy

Guusje, zei

O wat ziet het er mooi uit en ja zo'n vinger herken ik helemaal. Veel plezier bij het laatste stuk.

Anoniem zei

So beautiful Ellie, your hand quilting is amazing. And yes our fingers certainly suffer but it is worth it, plenty of hand cream will fix this! Have a lovely Sunday, Ann

Ellie's Quiltplace zei

@ Ines, Petra: LOL! Voor het quilten moet je nu eenmaal wat over hebben ;o)

@ Nardy: dankjewel. Het is een heel werk, want vanwege al die gebogen quiltlijnen moet ik het geheel tijdens het werken vaak draaien, maar ik ben tevreden met het resultaat.

@ Ann: thank you. I have a very soft skin, and I think I will damage it even more when I use hand cream to soften my skin. I have a bit of callus on my index finger, it prevends the needle from hurting my finger ;o)

Anoniem zei

Ellen,het quilten met een bescherming is net zo lastig als het quilten aanleren zelf ....spreek uit ondervinding.....het is oefenen en blijven volhouden dan is quilten pas leuk !!!!
Rita M

AnitaS zei

Je quilt wordt steeds mooier. Daar neem je een rafelige vinger voor lief.

Irena zei

ik ga morgen naar Jacqueline om het te leren,want mijn steekjes waren een warboel,alle kanter op,groetjes irena

ria vogelzang zei

Prachtig, Ellie!!! En zo heerlijk om te doen, toch?!
Fijne zondag!

Ellie's Quiltplace zei

@ Rita M: dat het lastig is, had ik inderdaad gemerkt. Daarom dat ik niks anders gebruik dan een vingerhoed. Het doet geen zeer, het ziet er enkel wat vreemd uit, zo'n rafelige vinger, maar het quiltwerk gaat zo wel netjes en goed vooruit!

@ AnitaS: die neem ik zeker voor lief ;o)

@ Irena: bij mij heeft het een paar jaar geduurd voor ik echt tevreden was over mijn steekjes. Dat kwam ook omdat ik eigenlijk niet genoeg oefende, want ik quiltte zo min mogelijk. Maar oefening baart kunst en je zal zien dat het steeds gemakkelijker gaat!

@ Ria: absoluut. Het is een heerlijk werkje en het is zo leuk om het steeds mooier te zien worden met al die steekjes.

Josee zei

Je quiltwerk ziet er prachtig uit!
Ik krijg altijd eelt, een enkele keer plak ik er schilderstape op; dan houd ik het gevoel zonder dat er schade ontstaat.

Anne zei

Wat wordt het mooi!
Zelf prik ik altijd in m'n vinger en na een tijdje gaat dat dan wel pijn doen. Dan plak ik er een stukje tape op, zo eentje die je gebruikt met verband. Dan kan ik nog steeds de naald goed voelen, maar prikt deze niet telkens door mijn vinger heen en dat vindt ik wel zo fijn :)
Groetjes, Anne

Ellie's Quiltplace zei

@ Josee, Anne: dat moet ik ook eens proberen. Dat 'geen gevoel hebben' vind ik namelijk verschrikkelijk werken. Zo heb ik precies geen controle meer over m'n naald. Het (schilders)tape klinkt inderdaad wel handig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...