11 januari 2017

Te kleine scraps...? Niet voor mijn quilt!


Dat quilts vroeger vaak van restjes stof gemaakt werden, dat is niks nieuws. Stukjes stof van kleding en in de jaren 1930 ook van de 'feedsacks',... mensen waren ontzettend inventief en in een antieke quilt vind je dan ook van alles terug.

Antique quilts are often made from fabrics scraps, that's no news. Pieces from clothing and in the 1930's also from feedsacks,... people were very inventive and you can find many different kinds of fabric in old quilts.


Wat mij tijdens een bezoek aan de tentoonstelling in Sainte-Marie-aux-Mines vorig jaar opviel, was niet alleen de hoeveelheid restjes die in quilts gebruikt waren (van grote prints tot kleine motiefjes en van lichte tot donkere kleuren)...

While visiting a quilt show in Sainte-Marie-aux-Mines last year, I noticed that not only a large number of scraps (from small to large prints and light to dark colors) were used in the quilts ...


...maar ook dat er in veel quilts verschillende lapjes aan elkaar genaaid waren om zo tot een groot genoeg stofje te komen om te gebruiken in de quilt.

... but also that often small pieces of fabric were sewn to a larger piece so it was large enough to fit the quilt.


Soms waren die stukjes van eenzelfde stof (dit is één van mijn antieke sterretjes, een mooi voorbeeld!)...

Sometimes these pieces were from the same fabric (this is one of my antique star blocks, a beautiful example!)...


... soms ook van een andere.

... sometimes different fabrics were used.


Waar we tegenwoordig vaak snel even naar de quiltwinkel gaan voor een extra stukje stof of een nieuwe Fat Quarter gewoon meenemen 'voor de heb', omdat we hem mooi vinden, moesten de mensen vroeger soms puzzelen om de restjes die ze hadden passend te maken voor het blok of de quilt die ze in gedachten hadden.

Today, we often go to the quilt shop to buy a larger piece of fabric or we buy a Fat Quarter for our stash, because we love the color or print. Back in the day, people had to puzzle how to fit the small pieces of fabric into the block or quilt they had in mind. 


Mijn Carousel quilt is ideaal om restjes in te gebruiken. Ik heb er nog zoveel en ik wil ze liefst allemaal een plaatsje geven in de quilt.

My Carousel quilt is a perfect quilt to use my scrarps. I have so many scraps and I would love to use them all in my quilt.


Maar niet alle restjes zijn groot genoeg... Er zijn bijvoorbeeld een heleboel 'uiteindjes' van afwerkbiezen bij en die zijn te smal voor de driehoeken, laat staan voor de sterren in het midden van de blokken.

But not all scraps are large enough... I have many left overs from bindings and they're too small for the triangles, and especially the stars in the centre of the blocks.


Erg? Nee hoor, want als ik één ding heb geleerd van die prachtige antieke quilts, dan is het wel dat het allemaal niet perfect moet zijn. Een naadje extra of een ander lapje, het is niet lelijk, in tegendeel, het voegt juist zoveel extra charme toe.

Problem? No, not at all, because one thing I learned from the antique quilts is that it doesn't need to be perfect. An extra seam or a different fabric, it's not ugly, on the contrary, it adds to the charm of the quilt.


En dus kunnen mijn 'te kleine scraps' toch gewoon in mijn quilt!

And so even my smallest scraps find their way into my quilt!


Intussen krijg ik regelmatig vragen over deze quilt. De Carousel quilt is een eigen ontwerp, met hele grote blokken. Wil je er ook graag mee aan de slag? Dan kan dat binnenkort! Zodra de quilt klaar is schrijf ik voor jullie het patroon uit. Natuurlijk kun je al wel beginnen snuffelen tussen je restjes, want je hebt er héél véél nodig! ;o)

In the meanwhile I receive quite some questions on my quilt. The Carousel quilt is my special design, with large blocks. Feel like starting your own? That's possible, at least, if you wait a little longer. Because as soon as the quilt is finished, I will write the pattern for you. Of course you can start collecting scraps already, because you need many, many different ones! ;o)15 opmerkingen:

BezigeBijMirjam zei

Leuk dat verwerken van de scraps op de "oude" manier!
Je maakt ons wel nieuwsgierig naar jouw Carroussel ! Maar eerst gaan we met een aantal dames aan jouw Switch beginnen bij Willeke. Zij heeft al 2 banen aan elkaar. Fijne dag!

Marguerite zei

Leuk dat je laat zien dat we zelfs de kleinste Snipper stof nog moeten bewaren. 😉

Marguerite zei

Leuk dat je laat zien dat we zelfs de kleinste Snipper stof nog moeten bewaren. 😉

Kel zei

I Looooooove this quilt, especially the colours! I will Eagerly await your pattern!!
Xxx

Anoniem zei

Dat doe ik al een hele tijd ,heb niet de financiën om altijd iets te kopen, en vind dit veel leuker als naar de winkel rennen om iets te kopen.

Gr Jo.

Quilting Moesje zei

Erg leuk ! Precies waar ik van houd bij quilten :o))
De antieke die je laat zien vind ik ook erg mooi !

Mhalmavanwees zei

Wauw Ellen, dat vind ik nou ook zo leuk om te doen. Soms maakt de stof de quilt, ls je snapt wat ik bedoel. Maar lelijke lapjes toevoegen maakt de quilt echt mooier, verrassender.
Heel veel plezier bij het maken en ik kijk uit naar je patroon.
Groetjes, Maud.

Dientje zei

Leuk dat je de 'oude' methode gebruikt in je quilt. Mijzelf is het nog niet overkomen om zo toch nog een patroondeel te krijgen. Wel bij de switch dat het niet lukte de lange stukjes horizontaal en verticaal te doen. Dan maar een dwarsligger. Gr. Dientje

Ineke zei

Prachtig Ellen, dat is heel interessant! Heb zoveel restjes en scraps, dus ben benieuwd!
Liefs, Ineke

quilting Jeannet zei

Leuk dat je dat zo beschrijft Ellen, ik doe dat dus ook gewoon, naai zomaar een stukje aan een ander stukje met dezelfde kleurstelling, want het is precies wat je zegt, bij antieke quilts was dat ook gewoon zo, en zo denk ik ook over de binding als ik tekort heb, wat regelmatig voor komt.....

Guusje, zei

Wat een prachtige quilt wordt dit zo te zien en wat geweldig dat je het zo beschrijft want zo is het helemaal. Ik moet daar toch ook eens beter op gaan letten,

Anoniem zei

Ja, je hebt helemaal gelijk en mooi wordt je carousell. Groetjes Wilma

Rosabears zei

Wat een prachtige "restjesquilt" gaat dit worden.
Ik ga in ieder geval alvast allerlei restjes sparen.
Groetjes Marja
⚘⚘⚘

Ellie's Quiltplace zei

@ Mirjam: dat is een goed vooruitzicht! Heel veel plezier!

@ Marguerite: zeker dat allerlaatste ieniemini stukje van je favoriete stofje kun je zo nog gebruiken ;o)

@ Kel: thank you :o)

@ Jo: het is super leuk om voor die kleine lapjes toch nog een doel te vinden en er een mooie quilt mee te maken!

@ Quilting Moesje: ik was ook meteen verliefd op de antieke. Wat een beauty he!

@ Maud: te kleine stukjes stof, Lelijke Lapjes, het voegt allemaal toe aan een mooie quilt.

@ Dini: die heb ik er ook, dwarsliggers. Leuk om die weer op te zoeken als hij klaar is! Valt helemaal niet op in het geheel, maar tovert wel een glimlach bij degene die ze ontdekt :o)

@ Ineke: tot hiertoe zitten er al ca 200 verschillende in mijn blokken. Ik ben echt heel benieuwd of het me lukt om ze allemaal anders te doen. Voor de randen in elk geval niet (zoals ik het nu in gedachten heb toch), maar voor de blokken misschien wel.

@ Jeannet: het kan prima he. Voor de binding heb ik meestal wel genoeg, maar die stukjes die daar dan weer van overblijven, die komen voor iets anders dan weer mooi van pas.

@ Guusje: ook al quilt je al lang, er valt nog zoveel te leren, te ontdekken en uit te proberen. Dat vind ik zo leuk!

@ Wilma: dankjewel :o)

@ Marja: Veel plezier! Je hebt er heeeeeel veeeeeeel nodig ;o)

Kleine Vingers zei

Wat een leuke quilt die carousel, tenminste de stukken die te zien zijn. Groeten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...