29 april 2015

'n Kijkje achter de schermen...

Heb jij je ook wel eens afgevraagd hoe stoffen nu eigenlijk gedrukt worden? Ik wel. Vorige week was er de perfecte gelegenheid om dat eens te gaan bekijken tijdens de open dagen van Betina in Goor, waar de prachtige Den Haan & Wagenmakers stoffen gedrukt worden. Best een flinke reis voor mij, maar absoluut de moeite waard.

Have you ever wondered how fabrics are printed? I have. Last week was the perfect chance to find that out, because Betina in Goor, where the beautiful Den Haan & Wagenmakers fabrics are printed, opened its doors for the public. Quite a trip for me, but definately worth it.De stof wordt in deze grote machine bedrukt. Het rolt onderdoor deze cilinders die elk één specifieke kleur op de stof aanbrengen. Er is een maximum van 12 cilinders (of kleuren) per motief.

The fabric is printed in this large machine. It rolls under these cilinders which each apply one specific color to the fabric. There's a maximum of 12 cilinders (or colors) per print.


Hier kun je goed zien hoe elke rol zijn eigen deel van het motief toevoegt op de stof.

Here you can see how each roll adds it's own part of the print.


En hier is de gedrukte stof! Prachtig, vind je niet? Maar het is nog niet klaar.

And this is the printed fabric. Yummie! It looks beautiful! But it isn't finished yet.


De stof gaat in de 'oven', waar de inkt gefixeerd wordt. Zo zal de stof niet afgeven als hij gewassen wordt en blijft hij mooi kleurvast.

The fabric goes into the 'oven', where the ink is fixated. This way, the fabric won't bleed when washed.


Nadat de stof op zeer hoge temperatuur 'geperst' wordt, waardoor het die specifieke Den Haan & Wagenmakers glans krijgt, wordt de stof uitgerekt. Dit gebeurt omdat tijdens het drukken en drogen de stof een beetje krimpt, en het moet natuurlijk wel op de juiste maat in de winkel komen te liggen.
De speldjes aan de zijkant houden de stof tijdens het uitrekken stevig op zijn plaats. Zo, dan weten we ineens waarom er in de zelfkant altijd van die kleine gaatjes zitten!

After pressing the fabric at  high temperature to get the 'glow' which the Den Haan & Wagenmakers fabric is known for, the fabric is being stretched, because during the printing and drying process it has shrunk a little and the original width is needed to sell it. The pins at the side hold the fabric in place during the stretching. Know you know why there are always small 'holes' in the selvedges!


Na een grondige kwaliteitscontrole worden de stoffen op maat gesneden en zijn ze klaar voor de verkoop. Ziet dit er niet mooi uit? Ik heb nog nooit met stoffen van Den Haan & Wagenmakers gewerkt, dus heb ik er een paar gekocht om eens te proberen. Ik heb al gevoeld dat de stof stijver is - een beetje papier-achtiger - dan de gewone quiltstoffen. Ik vroeg me af wie al met deze stoffen heeft gewerkt en hoe jouw ervaringen hiermee zijn. Was het ook geschikt om het met de hand te patchen en quilten?

After a quality check the fabrics are cut and ready to sell! Isn't this a lovely sight? I have never worked with Den Haan & Wagenmakers fabrics before, so I bought some to try. I feel the fabric is a bit stiffer - more paper-like - then the regular quilting fabrics. I was wondering, does anyone of you have experience working with it? Did you find it suited for hand stitching and quilting as well?


Er waren ook enkele quilts tentoongesteld en ik kreeg natuurlijk meteen inspiratie! Zoals deze quilt, die gemaakt is voor een tentoonstelling in het Muiderslot.

There were some quilts on display and they surely inspired me to get started! Like this one, which was originally made for an exposition in the Muiderslot.


Of deze. Wat een mooie combinatie tussen de bloemenranden en de ruitjesstoffen!

Or this one. Such a lovely combination between the floral fabric and the squares and stripes!


Moest je niet in de gelegenheid zijn geweest om een bezoekje te brengen, hou dan zeker de website van Betina in het oog, want ik begreep dat er elk jaar open dagen worden georganiseerd. Het is echt een heel leuk uitstapje om samen met je quiltvriend(inn)en te doen!

If you haven't had the chance to visit, you should keep an eye on the Betina website, because I heard they organise these Open Door Days each year. It really is a lovely outing for you and your quilting friends!


Tot slot wil ik graag Hans en het hele Betina team bedanken voor de zeer vriendelijke ontvangst en de duidelijke uitleg!

Last but not least, I want to thank Hans and the whole Betina team for the warm welcome and the clear explanation on the whole printing process!

12 opmerkingen:

Tania zei

Bedankt om ons mee te nemen!
Heel erg interessant.

quilting Jeannet zei

Leuk Ellen, het lijkt mij ook interessant om te zien hoe dat in zijn werk gaat, heb het wel eens gezien van het Paapje. De stoffen vind ik idd wat stug, ik heb ze wel, van de tuinenserie, en vind ze prachtig, maar voor quilten en patchen heb ik liever de nieuwe stoffen van Petra, waar het glanslaagje niet op zit.Ik heb ze gewassen en toen werden ze wel ietsje soepeler.

Truus zei

Wat leuk om te zien hoe zo'n proces gaat bij het bedrukken van stoffen.
Heb nog nooit met deze stoffen gewerkt omdat ze zo stug aanvoelen.De patronen/kleuren van deze stoffen vind ik wel erg mooi.
Succes met de uitwerking van je ideeen.
groetjes,Truus uit Drenthe

Marguerite zei

Wat een prachtig uitstapje heb je gemaakt. Altijd interessant om te zien hoe je van basisproducten met van die gigantische machines zulke mooie stoffen kan maken.

Ineke zei

Prachtige stoffen!

marga zei

Wat was het leuk om te zien wat er allemaal gedaan moet worden om die mooie stof te maken. En al die mooie quilts die er waren. Ik heb er ook van genoten. Met de stofjes heb ik ook nog niet gewerkt maar heb wel begrepen dat de stof na het wassen weer helemaal soepel is want het laagje en de glans die er op zit komt door de warmte en het gewicht wat er op komt voor dat de stof echt op de rol gaat.
Veel succes met de webwinkel.
Groeten
Marga
Groeten
Marga

Trijnie zei

Ik ben bezig met een quilt van stoffen van De Haan& Wagenmakers. Het is idd iets stugger maar wel goed te doen. Ik gebruik hiervoor Milliners naalden nr 11.Weet alleen niet meer waar ik die gekocht heb.
Ben nu nog bezig met het patchen en ik weet dus niet hoe het quilten met de hand zal gaan.

Wonky Girl zei


How fun, I had no idea about how fabric is printed.
I think you could make a very pretty quilted patchwork tote bag from your new fabrics. It would go with you for others to enjoy.
Thank you for sharing.

Anoniem zei

Wat fijn dat je ons mee laat kijken en genieten en nee, ik heb ook nog nooit met deze stoffen gewerkt. Heb er wel veel goeds over gelezen. Groetjes Wilma

Anoniem zei

Dag Ellen,

Mooi hè, daar bij Betina!
Maar je maakt in jouw stukje wel een foutje wat de links betreft: de ECHTE Den Haan en Wagenmakers-stoffen zijn die van Betina. Met jouw links naar Den Haan en Wagenmakers verwijs je naar de site van Petra Prins, die juist NIET de echte Den Haan en Wagenmakers-stoffen verkoopt, maar haar eigen imitatie. Verwarrend is dat zij wel nog steeds de naam Den Haan en Wagenmakers gebruikt voor haar winkel in Amsterdam.
Lees het stukje over de open dagen bij Betina er nog maar eens op na.
Ik vind: ere wie ere toekomt!
Groeten van Digna

Ellie's Quiltplace zei

@ Tania, Ineke: :o)

@ Jeannet: dat is een veelgemaakte fout: de stoffen hebben geen glansLAAG, enkel GLANS. De glans wordt verkregen door de stoffen heet te persen, net zoals wanneer je broek of trui gaat glimmen als je hem te warm strijkt. Er wordt niks opgedaan ofzo.
Wel bedankt voor de tip van het wassen. Ik denk dat ik eens verschillende manieren ga proberen om ze te verwerken.

@ Truus: ja, ze zijn schitterend he!

@ Marguerite: ik kom voor mijn werk in heel veel verschillende fabrieken/bedrijven en alles is altijd even interessant. Hoe die grote machines inderdaad 'in een handomdraai' alles weten te maken!

@ Marga: dankjewel! Ik ga allebei eens proberen denk ik: gewassen en ongewassen.

@ Trijnie: ik ben heel erg benieuwd, laat je het me weten?

@ Wonky Girl: thanks for the tip! A tote made from these fabrics would look lovely indeed.

@ Wilma: ik zal het hier tzt ook laten weten, maar er liggen eerst nog andere projecten te wachten :o)

@ Digna: o jee, ik dacht dat de originele ook nog altijd in de winkel verkocht werden? Maar ik ben het helemaal met je eens: ere wie ere toekomt. De link heb ik voor de zekerheid maar weggehaald...!

Anoniem zei

Dag Ellen,

Inderdaad worden de echte stoffen van Den Haan en Wagenmakers niet meer verkocht in de winkels van Petra Prins, alleen nog in Goor.
Wat het glanslaagje betreft: dat verdwijnt met een paar keer wassen. In feite is voorwassen juist niet nodig, want de krimp is er al helemaal uit en zo houd je zo lang mogelijk die mooie glans.
Ik heb al een paar quilttops met de hand in elkaar gezet van deze stoffen; geen enkel probleem. Ik quilt altijd steek voor steek, dus voor mij zal dat ook geen probleem opleveren; als je meerdere steken op de naald zet zal het wel lastiger zijn, denk ik.
Mooi hè, al die rollen uitgestald direct als je binnenkwam! Het was inderdaad een flinke reis voor jou, maar je moet er wat voor overhebben.. ;)

Groeten van Digna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...