17 maart 2015

Intussen... 'n handige tip!


Intussen ben ik aan de slag met een nieuw speldenkussen. Hier is een klein voorproefje en ja, ondanks dat het nu echt lente aan het worden is, staat er een sneeuwman op ;o) Maar daarover later meer, want terwijl ik zo aan het fröbelen was, wilde ik graag deze tip met jullie delen.

In the meanwhile, I'm working on a new pincushion. Here's a little sneak peek, and yes, eventhough Spring is setting in, this really is a snowman ;o) But more about that later, because while working on it, I thought I might share this tip with you.


Als ik vlieseline tegen de achterkant van mijn stof moet strijken, begint de 'pret' al als ik de vlieseline moet knippen. Het is dun, flubberig en het lukt met niet goed om het precies op de juiste maat te knnippen: het is ofwel ergens te klein, scheef of veel te groot...
Daarbij komt dan nog, dat als ik het wil strijken er altijd wel ergens een plakkerige plek op mijn strijkplank achterblijft. Als ik die niet meteen weghaal, dan gebeurt het wel eens dat het zich aan het volgende te strijken 'ding' hecht als een vieze zwarte vlek (en bij voorkeur is dat 'te strijken ding' dan een witte blouse ofzo... grrr...).

When I iron Vlieseline (interfacing) to the back of my fabric, the 'fun' starts with cutting the interfacing. It's thin and not as firm as fabric and I find it difficult to cut it exactly the right size: it's either too small or way to large...
On top of that, after ironing I always end up with the sticky stuff on my ironing board.
When I don't remove it from the board immediately, it will end up like a black 'stain' on the next thing I iron (preferably a white blouse... grrr...). Dus genoeg gesukkel daarmee, want het lukt me toch niet netjes. Wat voor mij wel werkt is het volgende: ik knip de vlieseline een beetje groter dan de stof, ik leg een stukje keukenpapier op de strijkplank, de stof er met de goede kant naar beneden bovenop en dan de vlieseline. Als ik dan strijk, komt het plakspul op de keukenrol terecht en niet op mijn strijkplank!
Als ik klaar ben trek ik het stofje voorzichtig los van het papier en knip ik de vlieseline-randjes eraf.

So enough with trying to cut the interfacing the right size, because it doesn't work for me. What does work is to cut it a little bit larger then the fabric. I place a piece of paper towel (the ones you use in the kitchen) on top of the ironing board, then the fabric right side down and finally the interfacing.
When ironing, the sticky stuff sticks to the paper towel, not to your ironing board!
When finished, just tear loose the paper and cut the extra interfacing. 


Nu dat weer gelukt is, ga ik verder aan de slag met deze stapel lapjes, draadjes en lintjes. Die willen immers allemaal een plaatsje in het nieuwe werkje krijgen.

Fijne dag!

With that tackled, I can go back to this pile, because these fabrics, threads and ribbons all want a place in the new project.

Have fun!

14 opmerkingen:

Margreet zei

Dat is zéker een handige tip. Dankjewel !

Marjolein Ztm zei

In plaats van keukenpapier kun je ook bakpapier gebruiken. Daar plakt de vlieseline niet aan vast. Werkt ook erg goed.

Groetjes Marjolein uit Zoetermeer

BezigeBijMirjam zei

ik gebruik voor dat soort materialen met strijken altijd bakpapier. Ideaal!

Anoniem zei

Wat is het soms simpel, maar je moet er maar op komen. Mooie stofjes, garen en kantjes liggen daar weer. Fijne zonnige dag nog. Groetjes Wilma

Madammeke Ongeduld zei

handige tip bedankt om te delen

Birgitte aka Bietje zei

Bedankt voor de tip.
prachtige kleurtjes die stiffen, herfstkleurtjes?

Nanske zei

Dat is wel een goeie nuttige tip! Dank je wel en fijne zonnige dag nog,groetjes.

Truus zei

Het kan nog erger Ellen! Nooit lukt het mij om de plakkant op de stof te krijgen! Altijd heb ik het verkeerd om liggen en plakt het aan de strijkijzer.Daarom strijk ik het nu tussen bakpapier--onder de stof en bovenop en dan over het bakpapier strijken.Sommigen zijn hardleers!!
gezellige avond
groetjes,Truus uit Drenthe

Rian zei

dat is nog eens een handige tip. Dankjewel!

Ineke zei

Psssst...die tip is erg handig, ook ik doe het zo, geleerd van ook een handige dame ;-)

Liefs, Ineke

Ellie's Quiltplace zei

@ Margreet, Madammeke Ongeduld, Nanske, Rian, Ineke: graag gedaan ;o)

@ Marjolein, Mirjam: dat heb ik nog niet geprobeerd. Kun je dat dan ook verschillende keren gebruiken of blijft de overige 'vloeibare plak' daar dan 'los' op zitten omdat het niet hecht aan het bakpapier?

@ Wilma: intussen is het eerste deel al klaar en kunnen er al wat lapjes en kantjes terug de kast in. Op naar deel 2!

@ Birgitte: inderdaad herfst/winter, maar er ligt ook nog een stapeltje zomer klaar ;o)

@ Truus: zo is het toch opgelost? Iedereen heeft haar eigen methode. Ik heb dat met pritt stift. Dat hangt bij mij altijd overal, behalve op mijn malletjes :o)

Joan Ottevanger zei

Dat is nog eens een super tip heb ook altijd plakvlekken op mijn strijkplank zitten.

Judy zei

Thanks for the tip! I had some interfacing stuck on my ironing board just the other day which of course ended up on a shirt. No more of that :-)
Happy stitching,
Judy

Ellie's Quiltplace zei

@ Joan: vanaf nu geen plakvlekken meer ;o)

@ Judy: it works for me! I had the same problem: interfacing ending up on everything but my fabric ;o)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...