8 augustus 2013

Over 'n ouwetje en herinneringen...


Negen jaar geleden verhuisde ik naar Antwerpen om geschiedenis te gaan studeren aan de universiteit. Alles was nieuw voor me: een ander land, op 'kot' (kamers), het Belgische onderwijssysteem leren kennen en vooral ook bekend raken met het Antwerpse dialect, want daar begreep ik in het begin niet veel van...

Nine years ago, I moved to Antwerp, to study history at the university. Everything was new for me: another country, staying at my 'kot' (student room), getting to know the Belgian educational system and getting used to the Antwerp dialect, which at first I really didn't understand at all...


's Avonds vond ik het fijn om iets bekends te doen: een quiltwerk! Ik was begonnen aan een nieuwe quilt, met katten en honden, gemaakt van lapjes uit mijn voorraad. Tussendoor het studeren en het studentenleven, maakte ik bijna alle blokken, maar op de een of andere manier belandde de quilt ergens onderop de UFO-stapel.

During the evenings I was happy to do something familiar: I worked on a patchwork project! I started a new quilt, with cats and dogs, made from fabrics from my stash. Between studying and enjoying life as a student, I made almost all of the blocks, but somehow the quilt ended up as a UFO.


Vorige week kwam ik de quilt plotseling weer tegen en vond ik het dat het lang genoeg een UFO was geweest. Dus tekende ik de laatste 4 blokken af, knipte de stoffen en ging aan de slag. Terwijl ik steekje voor steekje maakte, kwamen de herinneringen van kot terug naar boven. Fijne herinneringen - aan de vele vrienden die ik maakte, grappige herinneringen - zoals de keer dat een van de kotgenoten een sneeuwman in de diepvriezer had gemaakt, en ook trieste herinneringen - zoals de eerste week, toen ik ziek van heimwee 20 euro heb opgebeld naar Mams, terwijl ik huilde en zei dat ik haar miste.

Last week, all of a sudden, I came across the cats and dogs quilt and I decided it had been a UFO for way too long. So I drew the last 4 blocks, cut the fabrics, and started sewing. While piecing the fabrics together, this quilt brought back so many memories of kot. Good ones - like the many friends I made, funny ones - like the time one of our roommates build a snowman in our refrigirator, and sad ones - like the first week, when I felt really homesick and I spend 20 euros calling Mams the first day, just to cry and say I missed her.


Al deze herinneringen zitten verwerkt in deze quilt. Een quilt die er op het eerste gezicht misschien niet zo speciaal uitziet, maar die mij wel heel dierbaar is. Ook doorheen de 9 jaar die zijn gepasseerd zijn er veel dingen gebeurd en ook die nieuwe herinneringen zullen een plaatsje krijgen in de quilt nu ik hem afmaak. Het zijn geen grote verhalen, nee, het zijn juist de details, de kleine dingen die dit zo speciaal maken.
Veel quiltplezier!

All of these memories are stitched into this quilt. A quilt that may not appear so special at first sight, but one that is very dear to me. Many things have happened over the passed 9 years and new memories will be stitched into the quilt now I'm finishing it. They don't need to be big stories or important memories. It are the details, the small things that make it so special.

Happy quilting!

18 opmerkingen:

ria vogelzang zei

We hebben toch wel een heel geweldige hobby, he?!
Quilts zijn stuk voor stuk bijzonder; al de herinneringen en gedachten die er in in zijn verwerkt... een stuk van je leven...
Het is toch maar een voorrecht om te mogen quilten, vind ik altijd.
Geniet van je prachtige quilt en je dierbare herinneringen! Deze quilt is al schitterend!!
Lieve groet, Ria.

Marguerite zei

Voor anderen gewoon een lap met allemaal kleine lapjes. Voor jou een quilt met heel veel herinneringen.
Lekker verder nu en bij elke steekje dat je zet komen er weer nieuwe verhaaltjes boven.
Groetjes Marguerite

Corina zei

Ja, dat zit in veel handwerk ja, je persoonlijke verhalen gaan vast zitten in de steekjes, bijzonder!

Wilma Kuin zei

Wat heerlijk al die verhalen achter ene quilt!!

Tania zei

Leuk zo'n quilt vol herinneringen! Ik hoop dat je het hier in Antwerpen toch nog naar je zin hebt gekregen en je je studies hebt afgemaakt. Mijn stiefzoon is drie jaar geleden geschiedenis gaan studeren, maar heeft het na 1 jaar voor bekeken gehouden.

AnitaS zei

Wat hebben wij toch een fijne hobby. Leuke dingen en nare dingen, het zit allemaal verwerkt in onze quilts. Het is goed dat je juist deze nu afmaakt.

maria zei

Wel een fijne hobby hé Ellen....
Als de quilts konden vertellen...mmm...
Je ben al heel ver geraakt in 9 jaar.....Mijn pet af hoor..
Gr.
Maria

Anoniem zei

Ook al ben je lang geleden begonnen aan deze quilt,het is de moeite waard om het af te maken.En telkens zullen er weer herinneringen door je heen gaan als je een stofje of blok ziet-vreugde en verdriet letterlijk aaneengeregen tot een mooie quilt.
Succes met het afmaken.
groetjes,Truus uit Drenthe

Annerieke zei

mooie en verdrietige herinneringen horen er allemaal bij :)
Leuk dat je hem nu gaat afmaken, in een nieuw huis, nog een nieuwe fase en nieuwe herinneringen ;)

Ineke zei

Het zijn fijne herinneringen, ook al zat er verdriet bij, van heimwee! Koester deze quilt, het is een proces van groei in je leven!
Liefs, Ineke

Guusje, zei

Wat een leuke en mooi quilt wordtmdit vol mooie herinneringen,

Ellie's Quiltplace zei

@ Ria, Marguerite, Ineke: aan niet quilters is het vaak moeilijk uit te leggen, dat je je quilts niet verkoopt of weggeeft, gewoon, omdat er een stukje van je leven in verwerkt zit. Ik denk dat alleen andere quiltsters dat begrijpen :o)

@ Corina, Wilma: zowel de nare als de fijne herinneringen kun je met elk steekje verwerken in een quilt. Ik noem het dan ook vaak quilt-therapie!

@ Tania: ik heb helemaal mijn draai gevonden en ik ben ook in België blijven plakken ;o)
De studie is intussen ook afgerond. Jammer dat je stiefzoon het niet heeft afgemaakt. Ik vond het super interessant.

@ AnitaS, Truus, Annerieke: het heeft dan wel heel lang stilgelegen, maar hij verdient het gewoon om afgemaakt te worden. En ik vind die beestjes ook super schattig. Dat is waarom ik er eigenlijk aan begonnen was. De herinneringen, die komen er later vanzelf bij. Dat vind ik het mooie: je kunt nooit op voorhand voorspellen welk verhaal je quilt later vertelt.

@ Maria: als quilts konden vertellen, dan denk ik dat er veel mooie, trieste en blije verhalen te horen zouden zijn. Zelfs in kleine werkjes zit wel een bepaalde herinnering!

Ellie's Quiltplace zei

@ Guusje: vol herinneringen zit hij zeker. Ik ben helemaal verliefd op die simpele blokken, het ziet er zo schattig uit, zeker als de gezichtjes er straks op gemaakt zijn.

jjthor zei

Memories makes all of life so much better! Its a wonderful quilt may you make many more memories in this life!!

GRANNY'S HOUSE zei

Herinneringen zijn er om gekoesterd te worden en je kan er niet genoeg hebben.

Groetjes
Ines

Ellie's Quiltplace zei

@ Jennifer: thank you! Quilts are a good way to cherish memories!

@ Ines: dat ben ik met je eens. Met deze quilt kwamen er veel herinneringen naar boven die ik eigenlijk 'vergeten' was. Ergens ver in mijn geheugen zaten ze dus toch nog weggestopt.

Anoniem zei

Goh, ja wat moet ik hier nu op zeggen, alles is al gezegd en mijn vragen zijn reeds beantwoord. Begrijpen doe ik het HEEL goed. Succes met de rest van de quilt en ik ben zeer benieuwd naar het eindresultaat. Even nog een nieuwsgierige vraag: heb je je grote liefde door deze studie leren kennen??? Hoeft niet beantwoord te worden als je niet wilt hoor, maar ik ben wat romantisch ingesteld. Groetjes Wilma

Ellie's Quiltplace zei

@ Wilma: dankjewel :o)
Philippe en ik zaten inderdaad in dezelfde klas. Het duurde wel 2 jaar voordat de vonk eindelijk oversprong!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...