23 maart 2013

Fray Check...


Ik ontving verschillende vragen op mijn blog, alsook per mail, over de Fray Check die ik gebruikte om de bloempjes te appliceren, waar ik onlangs over schreef. Ik kan iedereen persoonlijk per mail antwoorden, maar het leek me beter om hier wat meer uitleg over het product te geven, zodat iedereen het kan lezen.

I received many questions on my blog as well as by e-mail about the Fray Check I used in my recent post about the appliquéd flowers. Instead of answering you all by e-mail, I thought it best to write about the product here, so it's open to all of you to read.


Fray Check lijkt op hobbylijm. Het kan gebruikt worden voor zowel het traditionele (onzichtbare) appliceren, alsook voor het appliceren met vliesofix. Bij de eerstgenoemde techniek gebruik ik het om de stof te verstevigen op de plaatsen waar ik het inknip tot de naailijn, zoals in het 'putje' van een hart. Het 'lijmt' als het ware de draden aan elkaar, zodat ze niet gaan rafelen als je het vastnaait.

Fray Check looks a bit like hobby glue. It can be used for both traditional appliqué and fusible webbing appliqué. For the first technique, I use it to strengthen fabric wherever I clip it towards the seam allowance, like in the nick of an appliquéd heart. It kind of 'glues' the threads together, so they will not fray while sewing.


Voor het appliceren met vliesofix, gebruik ik het om alle kanten van de te appliceren delen te verstevigen. Allereerst strijk ik de vliesofix tegen de achterkant van de stof en knip ik alle delen op de lijn uit. Vervolgens verwijder ik het papier en smeer ik alle randjes in met Fray Check. Zo zijn de randjes stevig en zullen ze niet rafelen eenmaal dat je ze met de festonsteek op de achtergrondstof bevestigd. Meestal prik ik de onderdeeltjes op een speld, zodat ik zelf niet helemaal onder de Fray Check zit. Bovendien kan ik het zo gemakkelijk laten drogen. Als het eenmaal droog is, zijn de deeltjes klaar om op de achtergrondstof gestreken te worden.

For fusible webbing appliqué, I use it to strengthen all sides of the appliquéd parts. First, I iron the vliesofix (double sided interfacing) onto the back of the fabric and I cut the templates. I then remove the paper part of the interfacing and I put Fray Check onto all the sides of each template to avoid the fabric to fray once I secure it onto the background fabric with a blanket stitch. I mostly pin the parts on a straight pin, so I'm not all covered with Fray Check and to let them dry. Once dried, the parts are ready to be ironed onto the background.


Maar let op: gebruik niet teveel Fray Check, want het maakt de stof wel stijver dan normaal. Je gebruikt dan ook best een naald met een scherpe punt om te appliceren, zodat je gemakkelijk door de stof gaat.

Mind you: don't use too much Fray Check, because it does make the fabric much stiffer then usual. You best use a needle with a sharp point, so you can get through the fabric easily.


Oh, en trouwens, Fray Check is verkrijgbaar in de meeste quiltwinkels. Als het niet voorradig is, kun je altijd vragen of het besteld kan worden. Meestal is dat geen enkel probleem!

Oh, by the way, Fray Check is available in most quilt shops. If they don't carry the product, you might ask if they can order it. Most of the time, that might be no problem!

10 opmerkingen:

Marguerite zei

Bedankt voor de duidelijke uitleg. Ben nog niet zo ervaren met alle verschillende manieren van appliceren maar ik ga het wel onthouden. Het ziet er allemaal zo prachtig uit.
Groetjes Marguerite

Roos zei

Duidelijke uitleg Ellen, ik had er al wel eens van gehoord maar wat het precies deed wist ik niet.
Groetjes Roos

Anoniem zei

Dankjewelvoor de uitleg,het lijkt me erg handig.
Je lentequiltje is mooi geworden.
Maar laten we niet mopperen op de lente-heb net hetjournaal op de BBC gezien-25cm sneeuw en de electra uitgevallen en dat bij een harde NOwind.
Hier nu een wat heiig zonnetje en daar geniet ik nu van.
Goed weekend en sterkte met jullie verbouwing!
groetjes,Truus uit Drenthe

mieke zei

Dank je wel.
En zo leren we steeds weer ergens iets.
grtjs en een fijn weekend.

Carin zei

Ik heb hier ook al zo lang een flesje staan en maar 1x gebruikt omdat ik altijd needleturn doe en daar gebruik ik geen fraycheck bij.
Hier sneeuwt het momenteel weer !!

josé zei

Ik kende deze niet wel vliesofix en andere flesjes.

Bedankt voor de tip Ellie gaat het huis naar wens.

Ik hoop het wel voor jullie.

Anoniem zei

Dank je wel Ellie. Toen ik het woord las heb ik gegoogeld, dus ik wist al waarvoor het gebruikt werd, maar je uitleg over appliceren op 2 manieren is duidelijk en prettig. Sterkte verder met de verbouwing. Groetjes Wilma

Diana zei

Bedankt voor de uitleg. Ik appliqueer wel met vliesofix maar gebruikte dan geen fray check, heb wel een flesje op voorraad.

Ellie's Quiltplace zei

@ Marguerite: zeker als je nog niet zo ervaren bent is dit een handig hulpje. In het begin, toen ik het nog niet gebruikte, was ik altijd aan het sukkelen omdat mijn stof rafelde, maar hiermee heb je dat niet meer. Zelfs voor meer ervaren mensen is het nog handig ;o)

@ Roos, Mieke, Wilma: graag gedaan ;o)

@ Truus: wat dat betreft mogen we inderdaad niet mopperen, maar nu is het hier weer helemaal wit. De verbouwing schiet zo ook niet op. Ik heb gisteren wel gewerkt, maar toen was het daar binnen maar 4 graden. Vandaag gaat het dus te koud zijn. We hopen dat de verwarming snel weer aan kan, maar ik vrees dat dat nog wel een week of 5 gaat duren voor de gasaansluiting er is... :o(

@ Carin: ook niet op de plaatsen waar je inknipt? Ik gebruik het ook bij appliceren met freezer paper, maar dan enkel waar ik ingeknipt heb, niet op alle randjes. Werkt goed!

@ José: alles in het huis gaat precies volgens planning, maar met de koude kunnen we niet zoveel doen: er is geen verwarming (brrr...!) en maar 1 plaats waar we elektriciteit kunnen nemen. Hopelijk komen ze dat allemaal snel maken, dan kunnen wij ook weer verder aan de slag!

@ Diana: ik gebruikte het eerst ook alleen voor het onzichtbare appliceren, tot ik eens aan het sukkelen was met een klein stukje met vliesofix, dan helemaal wegrafelde. Even uitgeprobeerd en ook dan werkt de Fray Check fantastisch goed. Niet teveel gebruiken hoor, dan wordt het, zeker met vliesofix, wat stug.

marion zei

dank je wel, super uitleg

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...