20 september 2012

Quilthulpje...


Nu de top van mijn quilt klaar is, is het tijd om de quiltpatronen erop te tekenen. Gewoonlijk haal ik dan al mijn servies uit de kast om mooie motieven te tekenen, maar deze keer vond ik een cirkel in elk blok genoeg. Meestal vind ik dat hoe meer steekjes er in de quilt zitten, hoe mooier hij wordt, maar deze quilt heeft gewoon niet meer zoveel nodig. Thijs, mijn super quilthulpje, houdt van dichtbij (om niet te zeggen 'er met zijn neus bovenop') in de gaten wat 'zijn mens' allemaal aan het doen is. Ik denk niet dat hij mijn liefde voor lapjes deelt, maar mijn liefde voor quilts deelt hij des te meer!

Now that the top of the quilt is finished, it's time to draw the quilting patterns. Usually I take out all my tableware to draw some nice motives, but this time I thought a circle in each block would be enough. Mostly I think the more quilt stitches, the nicer it looks, but this quilt somehow doesn't need to much quilting. Thijs, my wonderful quilt help, is watching closely (not to say with his nose right on top of it) what 'his human' is doing. I'm not sure if he understands my love for fabrics, but he sure shares my love for quilts!


Voor de randen van de quilt heb ik een patroon uit het boek '501 quilting motifs' van That Patchwork Place gekopieerd. Het boek bevat vele mooie quiltpatronen en als je een boek met quiltpatronen wilt aanschaffen, dan raad ik je zeker deze aan. Ik heb het patroon ingescand, op de juiste maat afgedrukt en dan gelamineerd. Mams heeft deze methode uitgeprobeerd bij de Summer Memories quilt (het hartjespatroon, op de 3e foto) en het werkte perfect. De mallen zijn uitgesneden met een dubbel mesje, wat meestal voor het maken van poppenhuizen wordt gebruikt, maar wat ook prima werkt voor het maken van mallen. Ik moet nog wat oefenen op de ronde vormen, maar, voor een eerste poging, is het resultaat toch niet zo slecht.

For the borders I copied a pattern from the book '501 quilting motifs' from That Patchwork Place which contains many great quilt patterns. If you're thinking of buying a quilt pattern book, I really would advise this one. I scanned the pattern, printed it in the right size and then laminated it. Mams tried this method on the Summer Memories quilt (the heart pattern, which you can see on the 3rd picture) and it worked just fine. The stencils are cut with a double bladed cutter, which is normally used to make doll houses, but which works perfect for making stencils too. I need to practice a bit on the curves, but, for a first attempt, it's not too bad at all.


Na het tekenen van de quiltpatronen is het tijd om de quilt op te spannen. Ondanks dat het ongemakkelijk zit, span ik kleinere quilts het liefst op de vloer op, want dat werkt voor mij nu eenmaal het snelst. En terwijl ik met zere knieën op de grond zit en me 90 jaar voel in plaats van 27, test Thijs of deze quilt wel zacht genoeg wordt om een dutje op te doen... Ik moet je vast niet vertellen dat ik dol ben op mijn kleine quilthulpje ;o)

After drawing the patterns, it's time to baste. Eventhough it's quite uncomfortable, I prefer to baste small quilts on the floor, since it's just the fastest way for me to finish this job. And while I'm sitting on the ground with sour knees and feeling 90 years old instead of just 27, Thijs is testing if this quilt too will be soft enough for one of his cat naps... I love my little help :o)

21 opmerkingen:

Anoniem zei

wat wordt het weer mooi en die Thijs is een superhulp ;o) zo gezellig samen aan de quilt te werken .....

Jasmijn zei

Thijs ik vind dat je een superhulp bent. Je moet toch echt hier eens een middagje komen quilten met Jasmijn en haar zusje.....
En daarna een visje en een dutje op een quilt natuurlijk
groetjes van ons allemaal

Inge zei

Wat lief!
Mooie quilt en een goed idee voor het maken van een quilt sjabloon.

Conny's-blog zei

Wat een goed idee om zo een quilt sjabloon te maken en Thijs is al net als mijn katten gek op die zachte quiltjes en vooral als je er mee bezig ben, haha..........gr.Conny

Diana zei

Mijn katten weten dat ze tijdens het maken van de sandwich uit de buurt moeten blijven. Daarna ben ik wel weer een stuk toegeeflijker.

Bedankt voor die tip met het lamineren om quiltpatronen te maken. Ga ik ook eens uitproberen.

Ineke zei

Ja, Thijs heeft het goed bekeken, hij zal het vast ook goedkeuren. Je mal is prachtig, dank je wel voor je tip, zal ik ook eens uitproberen.
Liefs, Ineke

inge zei

wat lief dat thijs wil helpen

Sylvia Reguero zei

Que bien ya falta poco para poder tener los patrones.
esta quedando preciosa.
Bss.

Elizabeth zei

Ja, poezen weten precies waar ze moeten gaan liggen; daar waar het vrouwtje bezig is...
Geweldig boek is dat hè... 501 quiltmotieven? Ik heb het vorige week gekocht via bol.com, ik zocht al langer naar zoiets.
Je quilt is prachtig opgebouwd, nu lekker doorpitten maar dat is een mooi werkje voor de herfst!

Groetjes, Elizabeth

Irena zei

geweldig,jouw Thijs,en quilt,ja prachtig,groetjes en fijn weekend

AnitaS zei

Wat een lief hulpje heb je. Je idee met de mallen is goed. Mooie quilt.

Daniëlle zei

Heerlijk toch zo'n hulpje!! Onze eerste Labrador, Emma, keurde ook altijd een quilt die op de grond lag hihi! Ze was er nog moeilijk van af te krijgen ook, en tja, 36 kilo Lab, pffff! Bedankt voor de mallen uitleg! Mooie dag, liefs, Daniëlle

marion zei

ik ben heel erg allergisch voor poezen dus nee voor mij niet zo'n hulpje.........

Anoniem zei

Hoewel ik 'm nog niet gebruikt heb, heb ik een tijdje geleden ook alvast zo'n dubbel mesje gekocht. Als ik binnenkort weer eens een quilt ga quilten, wil ik eens proberen zelf een mal te snijden. En zo'n harige hulp heb ik ook, die van mij probeert altijd om de kopspelden uit het speldenkussen te happen (iets wat ik dan weer liever niet heb, omdat ik weinig zin heb om halsoverkop naar de dierenarts te moeten :-)

Carin zei

Die Thijs kan er wat van :-)

Bedankt voor de tip van het dubbele mesje, want Michiel snijd vaker voor mij een template maar nam altijd een enkel mesje en sneed dan 2x maar een dubbel mesje is natuurlijk veel handiger !

Marga (MarPie) zei

Je hebt een superhulp aan Thijs.
Bedankt voor de tip om de mal te lamineren, ga ik zeker gebruiken.

Groetjes,
Marga♥

Guusje, zei

Wat een goede tip om zo quiltpatronen te maken. Ik teken zelf trouwens de patronen er pas op als ikhem gedubbeld heb. En wat leuk dat Thijs je zo goed helpt.

Unknown zei

Hoi Ellie,
Ik vind de quilt erg mooi. De poes ook. Je idee voor de quiltmallen is super. Als aanvulling vind ik het heel prettig om de ronde vormen met een 3D schaartje te knippen.

Groeten Annet

Ann zei

Hoi Ellie,

Dank je wel voor die tip over het quiltpatronen boek.

Ikzelf zou dringend m'n allereerste quilt moeten doorquilten (misschien moet ik maar wachten tot ik bij jou kan langskomen :-).

Groetjes,
Ann

Fien. zei

Goed idee zeg van die mal, ik denk dat veel mensen hun voordeel er mee doen.
En Thijs, wat is hij toch schattig.
Soms verlang ik ook weer naar zo`n lieverd.
groetjes Fien.

Ellie's Quiltplace zei

@ Marjolein, Conny, Ineke, Inge, Irena: dankjewel. Thijs helpt altijd heel goed mee. Volgens mij vindt hij het stiekem toch wel fascinerend allemaal :o)

@ Jasmijn: dat zou gezellig zijn! Dan kunnen we eerst spelen en dan samen (met de oogjes dicht :o) ) toekijken hoe die mensen zich zo met lapjes kunnen bezighouden.

@ Inge, AnitaS, Marga, Fien: de mal werkt prima, al was het wel wat werk om hem uit te snijden. Het is niet zo stevig als een echte mal, maar hij is stevig genoeg om hem toch verschillende keren te kunnen gebruiken. Hij wordt dan ook netjes opgeborgen in de la voor een volgende keer...

@ Diana: Thijs weet dat hij niet mag spelen op de sandwich. Nou ja, beter 'tussen' de sandwich, want wat is het spannend om te ontdekken wat er tussen die lagen verstopt zit... Maar als hij er zo bovenop ligt, dan kan het geen kwaad. Ik moet hem enkele keren verleggen als hij in de weg ligt, maar hij doet meestal braaf een dutje.

@ Sylvia: gracias!

@ Elizabeth: hij weet zijn slaapplaatsjes altijd wel uit te kiezen, inderdaad, precies daar waar je bezig bent. Maar hij vindt het niet erg als ik hem oppak en een stukje verderop weer neerleg. Zolang het nog maar op de quilt is, en dicht bij mij ;o)

@ Danielle: gelukkig weegt Thijs maar een paar kilo ;o)

@ Marion: dat is jammer, want het zijn zulke gezellige hulpjes! Maar heel de tijd last hebben ervan,... nee... dat is ook niks!

@ Gert: ons speldenkussen Pins & Needles is daar ideaal voor ;o) Thijs pakte vroeger ook altijd de spelden uit het kussen, en dan liep hij er apetrots mee rond. Maar gelukkig heeft hij dat nu afgeleerd.

@ Carin: ik vond het heel gemakkelijk en door het dubbele mesje is je inkeping overal even breed. Wel zo gemakkelijk!

@ Petra: dat deed ik vroeger ook. Nu doe ik het voor ik dubbel. Ik kan dan de top plat op tafel leggen en als ik teken dan bobbelt en beweegt het minder dan wanneer de quilt al opgespannen is.

@ Annet: bedankt voor de tip! Dat is een goeie om te onthouden.

@ Ann: er staat een workshop gepland, kijk maar even op mijn website. Ik weet natuurlijk niet of die dag past voor je. Er zijn in elk geval nog plaatsjes vrij.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...