9 oktober 2011

Restjes...


Bij elke quilt dat ik maak, knip ik de stofjes altijd voorzichtig uit. Op die manier moet ik niet teveel stof weggooien. Eigenlijk gooi ik bijna niks weg, want ik bewaar zelfs het kleinste stukje stof. Zo komt het dat ik een behoorlijke voorraad restjes heb...

With each quilt I make, I cut the templates for with great care. This way I don't need to throw away too much fabric. Well, actually I throw away almost no fabric, so I have quite a collection of scraps. I save even the tiniest piece of fabric...


De meeste restjes zijn stroken, overgebleven van afwerkbiezen, zoals de groene stof van de Autumn mini quilt. Dit restje is maar 3 x 5 cm groot, maar dat is groot genoeg om ooit te gebruiken voor het steeltje van een pompoen of voor een klein herfstblaadje.

Most scraps are strips: leftovers from bindings, like the green fabric from the Autumn mini quilt. This scrap measures only 3 cm x 5 cm, but it's large enough for making a stem of a pumpkin, or a small autumn leave someday.


Toen ik nog maar juist begon met quilten, gebruikte ik een ecru katoenen stof voor de achterkant van mijn quilts. Goedkoop, makkelijk en niemand zou het zien, want de achterkant van de quilt hangt gewoonlijk tegen de muur ;o) Maar de laatste paar jaar ben ik van mening veranderd en schenk ik meer aandacht aan de achterkant van mijn quilts en kies ik een mooi, bijpassend stofje. Dit heeft als gevolg dat de stapel restjes nog harder is gegroeid, want alle achterkantstof die ik wegknip eenmaal dat de afwerkbies wordt aangenaaid, die wordt ook bewaard. Die stroken (meestal 4 cm breed en vrij lang, afhankelijk van de afmeting van de quilt) kunnen best nog eens van pas komen.

When I started quilting, I used a simple ecru cotton fabric for the back of my quilts. Cheap and easy and no one would notice, since the back of the quilt usually faces the wall ;o) But a few years ago I changed my mind and since then, I pay a more attention to the back of the quilt. Now, I always choose a lovely, matching fabric. As a result to that, my pile of scraps grew even more, since I saved all fabric I cut off when sewing the binding. I thought these strips (mostly about 4 cm wide and quite long, depending on the size of the quilt) would come in handy one day.


Normaal zouden de restjes van de Autumn quilt in een witte doos belanden, samen met de restjes van vorige quilts, wachtend op het moment dat ik ze nodig had. Maar nu is die dag al daar. In plaats dat ik de restjes in de doos stop, worden er meteen malletjes op getekend, worden ze keurig met 0,5 cm naadtoeslag uitgeknipt en worden ze verwerkt in mijn piramidequilt. Opnieuw een aantal fijne herinneringen vastgelegd in een klein, driehoekig blokje...

Normally, the fabrics from the Autumn quilt would end up in a white box, together with scraps saved from other quilts, waiting for the day I need them. But now, that day has come. So instead of throwing them in the box, I draw templates, cut the seams up to a 0,5 cm seam allowance and use the fabrics in my pyramid quilt. Again some lovely memories saved in a small triangle block...


Wil je meer lezen over de piramidequilt, die volledig uit restjes bestaat en vele herinneringen bewaart, klik dan hier of op de categorie 'Piramidequilt' in de zijbalk.

If you want to read more about the pyramid quilt, which is entirely made out of scraps and contains lots of memories,click here or click the 'Piramidequilt' label in the side bar.

20 opmerkingen:

Elly's freubel hoekje zei

Ik vind je piramide idee super
Zo een heerlijke herinnerings quilt
Daar krijg je nooit genoeg van!
Ook je pompoennenquiltje is weer een lieffie
Fijn dat je terug een blog hebt
Ik mag hem graag lezen!
Fijne dag
Freubelgroet, Elly

Francien zei

Hartstikke leuk wordt je quiltje Ellen....ben ook bezig aan een "restjesverwerkpompoenquiltje"...heerlijk werkje ook en het duurt nog even voor het af is maar de herfst duurt nog lang toch?...de jouwe is prachtig zo al....groetjes Francien.

AnitaS zei

Het grootste probleem met restjes vind ik altijd het netjes opruimen. Handig dat je veel nu gelijk kunt gebruiken.

Unknown zei

Mmmmm, dat klinkt bekend om alle restjes te bewaren :-)

Guusje, zei

Zo'n goed idee van je om van alle restjes zo'n mooie quilt te maken. Zo zonde ook om er niets mee te doen.

Carin zei

Je pompoenquiltje ziet er geweldig uit Ellen. En je hebt groot gelijk dat je de restjes bewaart. Ook hier gan ze allemaal in een rieten koffer en als ik eens een klein stukje nodig heb dan open ik die weer. Meestal ligt er wel iets in wat ik kan gebruiken !!

Fien zei

Leuk je pompoenenquiltje., echt voor deze tijd van het jaar.
Enne... ik ben ook met de piramides begonnen. Ik heb nog niet een restjes verleden maar voor mij is het een goeie handquilt oefening, en het is heel leuk om te doen.
Groetjes Fien.

veerle zei

Ellen, ik ben ook zo'n hamster wat restjes betreft. Ik gooi niks weg, want zelfs de kleinste stukjes gebruik ik soms nog in het verwerken van mijn Yoko Saito huisjes bv. Stofjes zijn zooooo verslavend. Love them!

mieke zei

Ja, zo bewaar ik ook alle restjes.
Komen vast en zeker weer een keer van pas.
Een leuk pompoen quiltje heb je gemaakt.
grtjs Mieke

Annet zei

Leuk om later weer eens iets te maken van al die restjes. Zelf heb ik allemaal stroken gestikt op papier en die tot driehoeken gesneden. De bedoeling is dat daar een tas van gemaakt wordt. Je zult het binnenkort zien op mijn blog.

Dan "rest"mij nog om je veel quiltplezier te wensen.

groeten Annet

Béa zei

Like you Ellen, I never waste fabric - so expensive- and save the tiniest scraps. Always used in applique or crumb blocks ! XO

Phebe and Jane zei

Slim om al je restjes te hergebruiken. Ga ik ook eens doen.
Groeten,
Marian

Marga (MarPie) zei

Leuk hé om alle restjes te hergebruiken. Moet alleen nog leren om ze meteen op maat te snijden en te sorteren. Ach het graaien in de bak heeft ook zijn charme.

Groetjes,
Marga♥

Ellie's Quiltplace zei

@ Elly: in het pompoenquiltje zitten een aantal restjes verwerkt, waar ik dan weer restjes van overhield voor de piramides :o) Zo krijgt alles mooi z'n plaats.

@ Francien: inderdaad, de herfst duurt nog lang, en zeg nu eerlijk, een schattig pompoenquiltje is elk seizoen leuk! ;o)

@ AnitaS: bij mij verdwenen de restjes allemaal in een doos, gewoon door elkaar, niet opgevouwen. Een goed systeem? Misschien niet het beste, maar ik denk niet dat er een ideaal restjes-bewaar-systeem bestaat, en zo slingerden ze tenminste niet overal rond ;o)

@ Petra, Carin, Veerle, Mieke & Marian: ik bewaarde alles met het idee van 'dat komt altijd wel eens van pas'. Dat is ook zo, maar op den duur heb je zoveel restjes, dat je weet dat je ze in gewone quilts toch nooit allemaal op kunt gebruiken. Daarom het idee van de restjesquilt. Dan heb je nog veel plezier van al die kleine stukjes stof!

@ Fien: leuk dat je ook het piramide-virus te pakken hebt. Het is zo leuk om te doen! En het moet helemaal geen herinneringsquilt worden, dat is bij mij zo, maar als oefenquilt is het ook een heel goed project. Dat is niet minder speciaal! En het voordeel is: je kan hem net zo groot maken als je zelf wilt.

@ Annet: ik ben heel benieuwd!!

@ Béa: I agree. I save most scraps for mini quilts, but now, I have too much scraps to use in other quilts, so I decided to make a scrap quilt. I love the way it turns out. It's like a 'diary' containing so much memories.

@ Marga: ik snij nooit mijn restjes op maat. Stel je voor, dat je nu net dat stukje eraf snijdt wat je later tekort komt! Enkel nu ik echt weet wat ik ermee wil maken gaat de schaar erin.

Quibi zei

Mooi, Ellen. Ik ga zo meteen even kijken naar die pyramidequilt...

Yvonne aka sommeke zei

'k Heb me eerst even opgewarmd aan je Franse foto's .... haaaa lekker!
Schattig pompoenquiltje en je piramidequilt wordt een heirloom!!!!

Karen zei

I save all my scraps too!

Ellie's Quiltplace zei

@ Quibi: pas maar op, er is een hoog besmettingsgevaar... ;o)

@ Yvonne: heerlijk he, terudenken aan het zonnetje. Het kan nog mooi weer worden in de herfst, al denk ik zelf dat het toch een eind gedaan is...

Gert zei

Ik bewaar inderdaad ook ieder snippertje stof, je weet maar nooit wanneer het nog eens van pas komt. Je pompoenenquiltje is superschattig!

Ellie's Quiltplace zei

@ Gert: dankjewel! Ik heb al verschillende quilts met pompoenen, maar ik blijf ze leuk vinden.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...