8 mei 2012

Patronen schrijven...


Elke maand schrijven Mams en ik 1 of meer nieuwe patronen voor Ellie's Quiltplace. Een patroon voor de webwinkel, een voor de Mini Quilt Club,...

Each month, Mams and I write one or more patterns for Ellie's Quiltplace. One for our web shop, one for the Mini Quilt Club,...


Het lijkt misschien eenvoudig, maar schijn bedriegt! Wij weten wel wat we moeten doen om de quilt te maken die we ontworpen hebben, maar leg het maar eens duidelijk op papier uit... Immers, we willen dat onze patronen duidelijk zijn, en goed te maken, óók voor beginnende quilt(st)ers...

It may sound easy, writing a pattern, but you're wrong. We know how to make the quilt we've designed, but explaining each step on paper is something totally different! After all, we do want all of our patterns to have clear instructions, so even beginning quilters can make them.


Bij de eerste patronen die we schreven was het wat uitproberen: hoe omschrijf je dit en hoe noteer je dat? We hebben vele uren geschreven en herschreven, totdat alles goed en duidelijk was.

When writing our first patterns, it was a process of trial and error. How do you explain this, and how do you write that? We spent many hours writing and re-writing, untill everything was correct and clear.


De oplossing voor het schrijven van de patronen was echter simpel: we ontwerpen een quilt, schrijven een werkwijze en maken vervolgens, aan de hand daarvan, zelf onze quilt. Zo zien we tijdens het maken of onze uitleg correct, duidelijk en volledig is.

But after a while, we found a quite simple solution to the writing problem: we design a quilt, write the instructions and then make the quilt, following our own instructions. This way, we can check if everything is clear,correct and complete, while working on the quilt.


Het enige dat ik niet op voorhand opschrijf zijn de kleuren DMC die ik in mijn stitchery's gebruik. Ik kies voor ik begin welke kleuren ik wil gebruken, maar welke kleuren en steken ik waar precies gebruik, dat beslis ik tijdens het stitchen. Tijdens het stitchen noteer ik alles en later schrijf ik het netjes gesorteerd op kleur in het patroon.

The only thing I don't write down in advance, are the colors of DMC embroidery thread which I use in the stitcheries. Before I start working on a quilt I do choose the colors I want to use, but I only decide where to use which specific color and stitch while making the stitchery. While stitching, I write everything down and I sort it by color later.


Als het patroon klaar is, lezen en herlezen we het, tot het precies is zoals we het willen: correct en duidelijk! We maken een foto van de quilt voor de omslag, we voegen de algemene instructies voor het afwerken van de quilt (dubbelen, quilten en afwerken) toe en de patronen zijn klaar om verzonden te worden!

When the pattern is finished, we read and re-read, untill it's exactly the way we want it to be: correct and clear! We make a picture of the finished quilt for the cover of the pattern, add the general instructions for basting, quilting and binding, and the patterns are ready to ship!


Zo, dit was een klein kijkje 'achter de schermen'. De quilt op de foto's is het Mei quiltje van de Mini Quilt Club. Ik zal volgende keer het eindresultaat laten zien!

Fijne dag!

This was a small peek 'behind the scenes'. The quilt in the pictures is the May Mini Quilt. I'll show you the final result next time!

Have a nice day!

18 opmerkingen:

Anoniem zei

Een patroon schrijven is heel erg moeilijk. Wat voor de één voor de hand ligt kan voor de ander zo beschreven abracadabra zijn.
Leuke stof dat groen met die bloemetjes.

Ineke Hulzebos zei

Wel veel werk, een patroon schrijven, maar ik heb het tot nu toe alles kunnen volgen, wat jullie geschreven hebben, erg duidelijk! Dank je wel daarvoor.
Groetjes, Ineke

Ellie's Quiltplace zei

@ Josee: zeker als je het zelf hebt gemaakt, dan lijkt alles heel vanzelfsprekend. Het vooraf schrijven van het patroon werkt dus heel goed, zo weten we zeker dat alles er duidelijk instaat.

@ Ineke: dankjewel :o) We zijn blij dat te horen!

Guusje, zei

Het ziet er al veelbelovend uit en ik kan me voorstellen dat het een heel werk is het uitschrijven van de patronen maar ook erg leuk omdat je steeds weer iets nieuws ontwerpt.

conny's quilts zei

Veel mensen onderschatten misschien wel hoeveel werk het is een patroon goed uit te schrijven, misschien juist wel omdàt je kant en klare patroon zo duidelijk is. Super dat je ons eens laat mee kijken in jullie keuken, hoe je dat samen met je moeder doet.

Ellie's Quiltplace zei

@ Guusje: ook al krijg je er na een tijdje wat handigheid in, het is toch elke keer weer een uitdaging. Elk patroon is anders...

@ Conny: daar zou je best eens gelijk in kunnen hebben. Niet dat het een straf is hoor, het schrijven, maar zo'n patroon is niet op een half uurtje af...

Warna's Inspiratie zei

De patronen die ik tot nu heb ontvangen zijn zeer zorgvuldig samengesteld. Daarvoor de complimenten. En nu ik dit zo gelezen heb vindt ik het bewonderenswaardig hoeveel tijd hier in gestoken wordt.
OOh en alweer een mooi patroon op komst

Ann zei

Leuk om zo n's een kijkje achter de schermen te krijgen! Ik denk dat er inderdaad veel tijd in kruipt (en laten we eerlijk zijn ... het maken is toch leuker dan het opschrijven hé!? ;-)
Benieuwd wat je gaat maken met die strookjes en mini charm packs uit Veldhoven (misschien een leuke miniquilt voor in je webwinkel?)!
Groetjes,
Ann

Nardy zei

Wat een leuke stitchery! Het lijkt me inderdaad lastig om een goed patroon te maken. Fijne avond, groetjes Nardy

Ellie's Quiltplace zei

@ Warna: dankjewel! Het quiltje in dit verhaal is het mei-quiltje van de Mini Quilt Club. Verder ben ik nog aan het broeden op iets nieuws, dat zie je binnenkort vast wel voorbij komen!

@ Ann: ik heb al een vaag idee, maar ik moet het nog uitwerken. En dan moet ik op zoek naar een emmertje tijd ;o)

@ Nardy: dankjewel. Het is een lekker zomers plaatje geworden.

Thea zei

Leuk zo'n kijkje in jullie keuken.
Vorige week heb ik voor het eerst een patroontje van jullie ontvangen en ik moet zeggen dat het echt helemaal af is, duidelijk en keurig verzorgd!

Ellie's Quiltplace zei

@ Thea: dankjewel. Heel veel plezier ermee!

janneke zei

hoi , ja dat lijk me niet zo makkelijk, om het allemaal zo te krijgen , maar je patronen zijn erg duidelijk en ze erg leuk om te doen

waar heb je dat mooie groene stofje vandaan met de gezellige bloemetjes er op.groetjes janneke

Ellie's Quiltplace zei

@ Janneke: dankjewel :o)
Het bloemenstofje kocht ik bij Calico House in Antwerpen http://www.calico-house.be/welkom. Ik ben niet helemaal zeker, maar ik denk dat de ontwerpster Kim Schaeffer is.

Carin zei

Ik geloof graag dat het schrijven van een patroon zoveel werk is maar jullie doen het uitstekend want ze zijn altijd heel erg duidelijk.

Anoniem zei

Het is weer een heel mooi quiltje daar ga ik weer graag aan beginnen,En wat ik ook super vind is als je ondanks het duidelijke patroon er toch niet uit komt je het ook altijd mag vragen :o) en hoe kan het toch als ik post van jullie krijg het hier in huis ineens zo lekker gaat ruiken ;o)

fijn weekend ,Marjolein

Daniëlle zei

Maar ... jullie kunnen het!!! Schat van een ABC-huisje!! Mooie avond verder, liefs, Daniëlle

Ellie's Quiltplace zei

@ Carin, Daniëlle: dankjewel.

@ Marjolein: :o) Heel veel plezier met het patroontje!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...